tuna fish

TON BALIĞININ NESLİ TEHLİKEDE Mİ?


Ton balığının birçok türü vardır. Ama en çok kaygılanması gereken tür mavi yüzgeçli ton balığıdır.

Bu büyük, yavaş büyüyen ve uzun ömürlü ton balığı türü sushi yapımında kullanılıyor. Gözde bir tür olduğundan da sayısı günden güne azalıyor. Konserve veya ambalajdakiler ise genellikle skipjack cinsidir. Bunlar daha küçükler, hızla büyürler, kısa süre yaşarlar ve daha sürdürülebilir olanlardır. Okyanusları korumayı amaçlayan Oceana örgütünün başkanı Dr. Katie Matthews, ton balığı avının deniz yaşamına zarar vermemesi gerektiğini belirtiyor. Trol balık avı da tercih edilen bir avlanma yöntemi. Konservenin üzerinde ‘albacore‘ yazılıysa bu da beyaz ton balığı demek. Yaygın olan skipjack’in keyfini çıkarabilirsiniz çünkü besin değeri gayet yüksek. Protein, omega-3 ve mavi yüzgeçli ton balığından daha düşük miktarda cıva içeriyor. (Küçük bir tüyo: Ton balığı salatasına kapari ekleyin.) Okyanuslar için diğer bir sürdürülebilir seçenekse doğal yollarla avlanmış Alaska somonu. Bulunmasının epey güç olduğunu söylemekte yarar var.

Etiketler:
Önceki Yazılar

İÇİMİZDEKİ DÜŞMAN

Sonraki Yazılar

BEYNİMİZ NE ZAMAN DURUR?