yaz sofrası

TATLI VE FERAH

 

 


Yazın gelişi aynı zamanda en sevilen lezzetlerin de geri dönüşü anlamına geliyor. Akşamüzeri çayının yanında mis kokulu bir çilekli kek ve günü hafif geçirmek isteyenler için oldukça sağlıklı olan avokadolu salata bu ayki favori tariflerimiz arasında. 

Bol aromalı avokadolu salata

2 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika

Malzemeler

2 adet Avokado, taze bakla, iç bakla, renk istenirse rendelenmiş mor lahana, tatlı aroma sevenler için ananas, taze çiğ mantar, 3-4 adet taze soğan, bol limon, zeytinyağı, tuz

Ne çok sert ne çok yumuşak olan orta olgunluktaki avokadoyu isterseniz minik minik doğrayın ya da rendenin büyük tarafıyla rendeleyin. Ben suyunu çok salmaması ve püre kıvamında ezilmemesi için diri kalsın istiyorum ve bıçakla minik minik doğruyorum. Üstüne 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı ve biraz limon sıkıp iyice harmanlanması için üstünü kapatıp buzdolabına kaldırın. 3-4 adet taze iri mantarı limonla ovarak temizleyin ve çiğ olarak dilimleyin. Buruk bir lezzet ve renk isterseniz, morlahanayı rendelemenizi tavsiye ederim. Morlahana eklemek isterseniz, üstüne yarım limon ve biraz tuz serpip elinizle ovun. Bu şekilde sertliği gider. Karıştırma kabına alın ve onu da bekletin. Lahana yerine benim gibi tercihinizi ananastan kullanacak olursanız, ananasları dilimleyip yine çok az limon sıkarak bekletin. Bir avuç iç baklayı ya da taze yeşil baklayı dilimleyin. Taze soğanların sadece beyaz saplarını incecik doğrayın ve kararmaması için hemen limonlayın. Bir küçük tavada zeytinyağını kızdırıp doğradığınız taze soğanın beyaz kısımlarını ve dilimlenmiş baklaları pişirip ezmeden biraz soteleyin. Doğradığınız avokadoları salata kabının içine aktarın ve üstüne sotelediğiniz baklayı ilave edip harmanlayın. Eğer taze soğan istemezseniz, kırmızı soğanın da çok yakıştığını söylemeliyim. En son, beklettiğiniz mantar ve ananası da ekleyin. Tekrardan zeytinyağı, limon ve tuz eklemeden önce salatanın tadını kontrol edip eksiklik hissederseniz, ilave edin derim.

En kırmızı çilekli

8-10 kişilik

Hazırlama süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 40 dakika

Pastacı kreması için malzemeler

4 adet yumurta, 4 yemek kaşığı toz şeker, 1 buçuk yemek kaşığı un, 1 buçuk yemek kaşığı mısır nişastası, 1,5 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya 1 adet vanilya çubuğu, yatay şekilde bıçakla kesilip içindeki tohumları ayıklanmış ya da 1 paket vanilya

Soğuduktan sonra 2 yemek kaşığı pudra şekeriyle çırpılmış yarım su bardağı krema eklenecek.

Pasta keki için malzemeler

4 yumurta, 2 su bardağı tozşeker, 175 gr sıvı yağ, 1 su bardağı süt, 400 gr un, 1 çimdik tuz, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu, vanilyalı olacaksa 1 paket vanilya, kakaolu istenirse 3 yemek kaşığı kakao, yarım kilo çilek (ince ince dilimlenmiş)

Kremayı için bir kaseye yumurta sarılarını ve tozşekeri koyup rengi açılıncaya kadar birkaç dakika çırpın. Açık sarı bir renk alınca, içine nişastayı ekleyip hafif çırpın. Unu ekleyip yine çırpın. Kenarda bekletin. Bir tencereye süt, vanilya tohumları ve ikiye ayrılmış çubuk kısımları da ekleyin. Ocakta ısıtın. Kaynamaya başlayınca, içinden çubukları çıkartın. Sütten biraz yumurtalı karışımın içine dökün, bir yandan da çırpma teliyle karıştırın. Biraz daha dökün ve sonra hepsini tencereye alın. Kısık ateşte krema kıvam alıp koyulaşana dek çırpma teliyle hiç durmadan karıştırın. Koyulaşınca hemen ocaktan alın ve temiz bir kâseye boşaltın. Kremanın üzerine temas edecek şekilde streç film kapatın ve buzdolabında tamamen soğumaya bırakın. Üzerini kapatmadan soğutursanız, kabuklanır. Soğuduktan sonra çırpma teliyle hafifçe karıştırıp pürüzsüzlüğünü kontrol edin. Tadını ve kıvamını hafifleştirmek isterseniz, 2 yemek kaşığı pudraşekeriyle sertleşene dek çırpılıp kabartılmış yarım su bardağı kremayı içine ekleyip spatulayla karıştırın.

Keki hazırlamak içinse kek kalıbını ya da küçük tekli kek kalıplarınızın içini tereyağı veya sıvıyağla yağlayın ve tabanına yağlı kâğıt yerleştirin. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın. Bir kapta un, tuz ve kabartma tozunu harmanlayın. Bir çırpma kabında sıvıyağı tozşekerle birlikte çırpmaya başlayın. Açık renk olup kabarınca teker teker olmak ve arada çırpmak suretiyle yumurtalarınızı ekleyin. Unlu karışımın birazını ekleyin. Bir yandan düşük devirde çırparken, kakao ekleyecekseniz ekleyebilirsiniz ya da vanilyayı ve sütün yarısını da ekleyin. Unlu karışımınızın kalanını ekleyin. En son sütün de tamamını ekleyin. Homojen bir kek karışımınız olacak, hazırladığınız kalıplara bölüştürüp üzerlerini düzleştirin ve fırına verin. Yaklaşık 40 dakika kadar kürdan batırdığınızda kuru çıkana dek pişirin. Fırından çıkartın ve pastacı kremasıyla birleşmeden önce oda sıcaklığında mutlaka tamamen soğumasını bekleyin. Keklerin kabaran bombeli kısımlarını tırtıklı bıçakla tıraşlayın. Ortadan bölün ve arasına kremayı sürüp dilerseniz çilekleri yerleştirin. Kekinizin diğer yarısını üzerine kapatın. Kalan kremanızdan üzerine sürün. Üzerini çilek dilimleri ya da istediğiniz meyvelerle süsleyin.

Yemek Stilisti: Candan Durusöz Akgün, Fotoğraf: İbrahim Akgün

 

 

Etiketler:
Önceki Yazılar

METEORA: GÖKLERDEKİ MANASTIRLAR DİYARI

Sonraki Yazılar

ÇOCUK KALBİNE DESTEK