nitelikli-kahve-hazirlama-teknikleri

NİTELİKLİ KAHVE HAZIRLAMA TEKNİKLERİ

 

 

Yeni nesil kahve demleme teknikleri, seçtiğiniz çekirdeğin aromasını en iyi şekilde ortaya çıkarmanızı sağlıyor.

Dozlama ve öğütme

Öğütme işlemi kullanacağınız filtreye göre değişkenlik gösterir. İnce veya kalın olabilir. Hafif, ekşi, yoğun, dengeli ve acı kahve öğütmek ince bir ayardır. Kahveyi öğüttükten sonra kahve haznesinin içindeki sıkıştırma işlemi önemlidir. Hazne nemli olmamalı, kahve yatağı düz olmalı, kahve dozajı her zaman aynı ölçüde olmalıdır.

Demleme

Genelde birçoğumuzun evde kullandığı makineler suyu ısıtmaya anında başladığı için demleme süreci olumsuz etkilenir. Bu sebeple önerilen şey, bir miktar sıcak suyu önce boşa akıtmak. Evde espresso ve filtre kahve demlemek için sık kullanılan yöntemler ise şöyle:

• Chemex tekniği

Genelde 15 gram kahve çekirdeği filtreye uygun şekilde öğütülür ve özel kâğıt filtre içine konur. Kahvenin üzerine ağır dairesel hareketlerle kaynamış su yavaş yavaş dökülür. Yaklaşık üç dakikada kahve damıtılarak demlenir. Aromasını artırmak amacıyla demlenen kahve, Chemex’ten başka bir kaba, kaptan tekrar Chemex’e birkaç kez aktarılır. Son olarak fincana dökülür.

V60 tekniği

V60, içerisinde bulunan 60 derecelik oluklarıyla kahvenin akışını yönlendirerek farklı tatların ortaya çıkmasını sağlar. Çeşitli varyasyonlarla farklı sonuçlar alınabilir, ama genelde iki dakikalık demleme yöntemiyle yumuşak bir kahve elde edilir. Burada da Chemex tekniğindeki yöntemler sırasıyla uygulanır. İşlem bittikten sonra kahve çalkalanıp havası alınarak içime hazırlanır.

Aeropress tekniği

Bu hızlı demleme yöntemi için, 15 gram kahve çekirdeği filtreye uygun derecede öğütülür ve 203 ml su 95 derecede kaynatılarak aeropress içerisine konur. Üzerine kâğıt filtre yerleştirilir. Kokudan kurtulmak için kâğıt filtre bol sıcak sudan geçirilir. Su ağır hareketlerle eklenir ve tıpası kapatılarak bir dakika bekletilir. Son kez karıştırılır ve yavaşça preslenerek hazır hale gelir.

• Moka Pot tekniği

Moka Pot üç bölümden oluşur: Soğuk suyun konulduğu alt hazne, kahvenin konulduğu süzgeç haznesinin olduğu orta bölüm ve ısıtılan suyun buharıyla filtreden geçerek kahvenin oluştuğu üst bölüm. Bu yöntemle hazırlanan kahve ocakta kısık ateşte pişirilir. Alttaki su, buhar ile kahve süzgeçten üst hazneye geçene kadar kaynatılır. Sonra acılaşmaması için hemen bir fincana alınır.

• French Press tekniği

French Press’e uygun öğütülen kahvenin üzerine kaynatılan su yavaşça eklenir ve kahvenin demlenmesi için 4-5 dakika beklenir. Yavaş bir hareketle preslenir ve içime hazır hale gelir.

Hangi yöntemi daha çok sevdiğinizi öğrenmenin tek bir yolu var; hepsini tek tek denemek!

Tüm bu demleme yöntemlerindeki kahvelerinizi eğer sütle içmek isterseniz, daima günlük cam şişe süt kullanın. Ben hazmı kolay olduğu için laktozsuz sütü daha çok tercih etsem de baristalar tarafından önerilmediğini söylemek gerek.

Yazı: Nilay Uzun İnan

 

 

Önceki Yazılar

ANNELER KENDİLERİNİ NEDEN SUÇLU HİSSEDİYOR?

Sonraki Yazılar

HAYATTAN ZEVK ALMANIZA YARDIMCI OLACAK ÖNERİLER