tarif

MEYVE ŞENLİĞİ BAŞLASIN!


Yaz meyvelerini bir lezzet şölenine dönüştürün.

Yazı: Özlen ÇOPUROĞLU

Yemek Stilisti: Candan DURUSÖZ AKGÜN

Fotoğraf: Ahmet GÜL/ PTS

Yaz gelince meyve cennetine düşmüş gibi hisseden bir ben değilimdir herhalde. Saymakla bitmeyen bir renk, koku ve lezzet seçeneği… Erik, çilek, karpuz, kavunla başlayıp şeftali, kayısı, incir, armut, alıç, dut, böğürtlen diye devam eden bir cümbüş. Erik, çilek, karpuz, kavunla başlayıp şeftali, kayısı, incir, armut, alıç, dut, böğürtlen diye devam eden bir cümbüş.

Şu an yazarken bile kırmızı eriğin tadı, şeftalinin kokusu, kayısının rengi aklıma düştü. Kırmızı meyveler diye bir küme var ki hepsinin tazesini bir tek yazın bir arada görmek mümkün.İşte tam zamanı tatlıların, dondurmaların ve sofrada her şeyin yanına katacağınız mis kokulu nefis tatların. Bu arada birçok meyveye nazaran bu kırmızıların kalorisinin düşük olduğu da unutulmamalı. Kiraz ve vişne saplarındaki antioksidan özelliği de önemseyenler varsa, sapları çaylar için kurutabilirsiniz.

Orman meyveli tart

6 Kişilik

Hazırlama süresi: 50 dakika

Pişirme süresi: 50 dakika

Malzemeler

200 gr. un

Yarım su bardağı pudra şekeri

1 çimdik tuz

2 yumurta sarısı

1 yemek kaşığı taze krema

125 gr. tereyağı

İstenilen miktarda orman meyveleri

*20-24 cm’lik bir tart kalıbı için verilen malzeme ölçüleridir.

Kreması için

1,5 su bardağı süt

Oda sıcaklığında yumuşamış 2 yemek kaşığı tereyağı

Yarım paket vanilya

4 yumurta sarısı

125 gr. tozşeker

2 yemek kaşığı mısır nişastası

1 paket ya da istenilen miktarda bitter ya da sütlü çikolata

Püf noktası: Tartın yapımında zamanı verimli kullanmak açısından önce kremasını pişirmenizi tavsiye ederim. Kremanın dinlendirme süresi beklenirken de tartı hazırlayıp pişirebilirsiniz.

Kremanın yapılışı:

Tencerede sütü vanilyayla kaynattıktan sonra ocaktan indirip bekletin. Ayrı bir kapta yumurta ve şekeri iyice çırpın. Mısır nişastasını eleyerek ilave edin, karıştırın. Diğer tencerede kaynamış olan sütün dörtte biri kadarını karışıma yavaşça döküp çırpma teli ya da mikserle çırpın. Tereyağını ve kalan sütü de ilave edip krema kıvamına gelecek şekilde çırpın. Kremayı çikolatalı isteyenler rendelenmiş ya da çok küçük parçalara ayrılmış çikolatayı sıcak krema içinde eriyene kadar pişirip üstünü streçle  örtün. Buzdolabında 2 saat dinlendirin.

Tart hamurunun hazırlanışı:

Mutfak robotunda un, pudra şekeri ve tuzu iyice karıştırın. Tereyağını küçük parçalara bölüp karışıma ilave edin. Kısa aralıklarla robotu  tereyağı una karışana kadar çalıştırın. Rendelenmiş peynir görünümünde dağınık bir hamur elde edeceksiniz.

Başka bir kapta yumurta sarılarını çırpıp taze kremayı ekleyin. Kremalı karışımı robottaki hamurunuza ilave edip parmak uçlarınızla yoğurarak tek bir hamur elde edin. Hamura şeklini verip streç filme sarın. İki saat buzdolabında dinlendirin.

2 saat sonra hamuru buzdolabından çıkarın. Yapışmaması için tezgâhın üstüne hafif un serpip merdane ile tart kalıbınızın boyuna göre açın. Hamurunu tart kalıbınızın içine yerleştirerek yine parmak uçlarınızla kenarlara doğru bastırarak yayın. Hamurun pişerken kabarmaması için çatalın ucunu batırarak tabanda delikler açın.

Tartı önceden 200 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Sonra fırının ısısını 150 derece düşürüp tart hamuru çok hafif pembeleşinceye kadar pişirin.

Tart iyice soğuduktan sonra dinlendirmiş olduğunuz sade ya da çikolatalı kremayı tartın ortasına yayarak düzeltin. Üzerini çilek, böğürtlen, siyah erik, frambuaz, ahududu gibi kırmızı orman meyveleri ya da isteğinize göre elma, armut, şeftali gibi mevsim meyveleriyle kaplayabilirsiniz. Meyveleri döşerken çikolata sevenler için beyaz, sütlü ya da bitter çikolata parçacıklarını meyvelerin aralarına yerleştirmenin sunuma çok yakıştığını söylemeliyim.

Elmalı, tarçınlı vişne kompostosu

2-4 Kişilik

Pişirme süresi: 20 dakika

Malzemeler

Yarım kilo çekirdeği çıkartılmış vişne

(Taze vişne yerine dört mevsim bulunabilen dondurulmuş vişne de kullanabilirsiniz.)

1 büyük boy ya da 2 orta boy elma

2,5 litre su

1,5 su bardağı tozşeker

2 adet karanfil

1 çubuk tarçın

Yapılışı

Vişnelerin saplarını ayıklayıp iyice yıkayın. Su ve şekeri derin bir tencereye koyup kaynatın. Kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış elmaları, tarçın kabuğunu, karanfilleri ve vişneleri tencereye atıp 15-20 dakika kadar orta ateşte pişirin.
Ocağı kapattıktan sonra ağzı kapalı olarak kompostoyu soğumaya bırakın. İyice ılıdıktan sonra buzdolabına kaldırarak soğutun. Servis ederken tanelerini eşitlemek için önce bardağa suyunu süzüp koyun. Meyveleri kaşıkla istediğiniz miktarda ekleyebilirsiniz.

Elma ile tarçının dahil olup da yakışmadığı bir şey var mıdır mutfakta bilmiyorum ama komposto içinde bile buz gibi vişnenin tadını alırken, yanındaki elma tadı ve tarçın kokusu gerçekten sürpriz oluyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önceki Yazılar

LİBİDONUZU ARTIRMANIN YOLU, BU DİYETTEN GEÇİYOR

Sonraki Yazılar

KÜÇÜK ŞEYLERİN DEĞERİNİ BİLİN

Bir cevap yazın