karnıyarıkotu

KARNIYARIK OTU

 

 


Tokluk hissi de veren karnıyarık otu (pisilyum) bitkisinin, ikinci beynimiz olan bağırsağımıza faydaları saymakla bitmiyor.

 

Nereden geliyor?

Sarı olanı Hindistan ve İran’da, siyah olanıysa Akdeniz ve Ortadoğu’da yetişiyor. İsmini, küçük boyutundan dolayı Yunanca bit anlamına gelen “psylla” kelimesinden alıyor.

Kimler kullanmalı?

Kabızlık ve sindirim şikâyetleri yaşayanlarla diyabetik kişiler.

Faydaları neler?

İçeriğindeki müsilaj ve lipidler, bağırsak duvarını yumuşatıp nemlendirerek tuvalete çıkmayı kolaylaştırır. Karnıyarık otu kabızlığa karşı etkili bir tedavi kaynağıdır ve bağırsak mukozasını bozmadan detoks yapar. Floranın içeriğini değiştiren lifler sayesinde bağırsak hastalıkları azalır. Karnıyarık otu aynı zamanda kandaki lipid ve kolesterol oranını düşürür, glisemiyi etkiler ve şekerle yağ emilimini geciktirerek iştahı düzenler.

İçeriğinde neler var?

Kaliteli lifler özellikle tohumun kabuğunda bulunur. Tohumunda müsilaj yani bitkisel polisakkarit veya prebiyotikler vardır. Suyla temas edince şişer ve kaygan bir form alır. Aynı zamanda yağ asidi içerir.

Dikkat edilmesi gereken durumlar

Bağırsak daralması veya ülser durumlarında kullanılmamalıdır, çünkü bazı ilaçların emilimini azaltabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuza danışmanızı öneririz.

Nasıl kullanmalı?

Tohumları tüketmeden önce birkaç saat suda bekletin. Bir veya iki çorba kaşığı sarı karnıyarık otu tozunu bir bardak suyun içinde birkaç dakika bekletin. Jelatin kıvamını alan suyu meyve sularında kullanabilirsiniz, ancak şişkinlik yaratmaması için bol suyla tüketmenizde fayda var. Detoks etkisi içinse farklı bitkiler ve esansiyel yağlarla karıştırılan hap formu kullanılabilir.

 

 

Etiketler:
Önceki Yazılar

MIA MEDINA SORULARINIZI YANITLIYOR

Sonraki Yazılar

BELKİ BUGÜN TİYATRO OYUNU