
KAFEİN TÜKETİMİ NEDEN AZALTILMALI?
Panik yapayın, kahveden vazgeçmeniz gerektiğini söylemeyeceğiz.
Kahve tüketimi her geçen gün daha da çok artıyor. İyi haber şu ki, kafeinin sağlık üzerindeki etkileri kanıtlanmış durumda.
Kafeini fazla tüketmenin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini ve kimlerin kafein tüketmemesi gerektiğini bu yazımızda anlatacağız.
1. Kaygı problemi
Son zamanlarda daha endişeli ve stresli hissediyorsanız bunun sebebi kafein tüketiminizdeki artıştan kaynaklanıyor olabilir. Kafein, enerji patlaması yaşatabilir ki bu da bizler için olumsuz bir etki sayılmaz. Ancak bu enerji; öfke, kalp çarpıntısı ve hatta panik atak artışına sebebiyet verebilir.
Strese ve endişeye yatkın olanlarda kafein kullanımı daha kötü sonuçlar yaratabilir.
2. Uyku problemi
Kafein alışkanlığınız uyku problemi yaratabilir. Araştırmalar, günlük kahve alımının uyku düzenini değiştirebileceğini ve sabah uyuşukluğuna sebebiyet verebileceğini gösteriyor. Bu, özellikle yatmadan önce kafein tüketirseniz gerçekleşir.
Daha keyifli ve rahat bir uyku istiyorsanız eğer kafein tüketimini en az indirmeniz gerekecek.
3. Besin maddelerinin doğru emilememesi
Yüksek doz kafein tüketimi, kalsiyum, demir ve B vitaminlerinin vücudunuz üzerindeki etkilerini azaltabilir. Besinlerden gerekli vitaminleri tam anlamıyla almak istiyorsanız, kafein tüketiminizi azaltmanız gerekir.
4. Sağlıksız dişler
Kahve ve çay tüketiminin dişler üzerindeki olumsuz etkilerini hepimiz biliyoruz. Kahve ve soda gibi kafeini yüksek içecekler diş çürümesine neden olabilir.
5. Dengesizleşen hormonlar
Kafein tüketimi, kadınlarda östrojen seviyelerini değiştirebilir. Östrojen seviyelerinin değişimi özellikle meme kanseri ve yumurtalık kanseri gibi durumlar için risklidir. Kafein bu durumla doğrudan bağlantılı olmasa da, yüksek östrojen seviyeleri ile ilişkilendirilebilir.
6. Kan basıncı
Fazla kafein tüketimi tansiyon problemleriyle de ilişkilendirilebilir. Kafeinin, sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkisinden dolayı kan basıncı seviyelerini yükselttiği söyleniyor.
7. Bağımlılık
Kafeinin ruh halini etkilemesi şaşırtıcı değil. Günümüzde birçok insan “kahve içmeden kendime gelemiyorum” gibi kelimeleri kullanması bundan kaynaklanıyor.
Birçok araştırma, kafeinin bağımlılık etkisi yarattığını söylüyor.
8. Sindirim problemi
Kafein alımı, bağırsak problemleriyle karşı karşıya kalmanıza sebep olabilir.
Kimler Kafeinden Uzak Durmalı?
Aşağıdakilerden herhangi biri sizin için geçerliyse, kafeinden tamamen uzak durmak en iyisidir:
1. Hamileysiniz veya hamile kalmaya çalışıyorsunuz
Hamile olan ve emziren kişilerin kafein almaması gerektiğini biliyoruz. Eğer gebe kalmaya çalışıyorsanız da kafein tüketimini bırakmanız gerekebilir.
2. Endişeye yatkınsanız
Endişeye ya da depresyona yatkın olan kişiler kafein tüketiminden sonra durumlarının daha da kötüleştirdiğini görebilirler.
3. Reflü ve diyabet gibi bağırsak problemleri
Eğer önceden var olan bir sindirim rahatsızlığınız varsa, kafein bu durumu daha da kötüleştirebilir.
4. Bazı ilaçları alıyorsunuz
Kafeinin reçeteli ilaçlarınızla etkileşime girip girmediğini daima kontrol ettirin .
Kafein tüketiminizin bir probleme dönüşmesini istemiyorsanız eğer ölçülü olmakta fayda var.