tea

ÇAY NASIL İYİ DEMLENİR?


Londra’daki UK Tea Academy’de ‘tea somelir‘, yani çay konusunda uzmanlık eğitimi alan Elif Gönlüm, çayın kalitesi kadar demleme işleminin de önemini vurguluyor.

Öncelikle iyi bir çayın en önemli noktası kaliteli bir su kullanmak, çünkü su başlı başına çayın kimyasını değiştiriyor. Gönlüm, “Ben arıtılmış su olan alkali su öneriyorum, çünkü alkali suyun içinde yararlı mineraller var” diyor. Suyun kaynama derecesini ise çaya göre seçmeniz gerekiyor; bazı çaylar hassas olduğu için kaynama noktasının altında demlenmesi öneriliyor. Demleme dakikası da önemli. Fazla beklediğinde çay çökebilir ve demi çok fazla olabilir. Aromayı kaçırmamak için aldığınız çayın ambalajındaki talimatları mutlaka okuyun. Her şeyde olduğu gibi çaydanlıkta da en sağlıklı seçenek cam. Artık Türkiye’de de satışı başlayan Çin usulü demir döküm çaydanlıklar da lezzetli çay demlemek için ideal. Son olarak Elif Gönlüm, bitki çaylarını bildiğiniz ve güvendiğiniz markalardan ve aktarlardan almanız konusunda uyarıyor. “Birçok yerde çay üretimi yapılıyor ama atıklara maruz kalmış topraklarda yetişen çayların sağlığımıza olumsuz etkisi olabilir. Tedarik konusunda hassas davranmak çok önemli.

 

 

Etiketler:
Önceki Yazılar

YALOVA MÜZİK FESTİVALİ

Sonraki Yazılar

DUYGUSAL VE FİZİKSEL AÇLIK ARASINDAKİ FARKLAR