baharatli-lassi

Baharatlı Lassi

Ayurvedik beslenmede sıklıkla kullanılan bir içecek olan “spicy lassi” yani baharatlı lassi, sindirim sistemini düzenliyor, bağırsak florasını iyileştiriyor ve metabolizmayı güçlendiriyor.

Hindistan’da ortaya çıkan ve günümüzde de yaygın kullanılan antik sağlık sistemi “Ayurveda”, kısaca beden, ruh ve zihin dengesi olarak tanımlanıyor. Ayurvedik beslenmenin kilit noktalarının başında sindirim sistemi geliyor ve doğal probiyotikler doshaların beslenme reçetelerinde sıklıkla yer alıyor. Ayurveda’da yaygın bir yemek sonrası probiyotik sindirim içeceği olan baharatlı lassi’nin kansızlığa karşı etkili olduğu ve metabolizmayı güçlendirdiği savunuluyor. Süt ürünü içerdiğinden kapha dosha tipine sahip olanların bu içeceği vegan süt alternatifleri veya suyla hazırlaması öneriliyor. Kronik bir hastalığınız, kullandığınız bir ilaç veya gebelik durumunuz varsa, içeceği denemeye karar vermeden önce doktorunuzun onayını almanızı öneririz.

Tarif

Malzemeler

1 su bardağı sade yoğurt, 1 su bardağı hindistancevizi suyu, 1/4 çay kaşığı tarçın, 1/8 çay kaşığı zerdeçal, 1/8 çay kaşığı zencefil tozu, 1 tutam kakule tozu, 3 dal safran, 1/2 çay kaşığı vanilya özü, 2 çay kaşığı bal (Pitta beden tipine sahipseniz, akçaağaç şurubu kullanabilirsiniz.)

Hazırlanışı

• Yoğurt veya hindistancevizi suyunu bir kap veya kavanoza alın.

• İçerisine tarçın, zerdeçal, zencefil, kakule, safran ve balı ilave edin.

• Tüm malzemeleri blender veya mikser ile 30-60 saniye arasında karıştırın.

Kullanımı

Sindirim problemlerini gidermek, sağlıklı bir bağırsak florası oluşturmak, gaz ve şişkinlik sorunlarını azaltmak için yarım fincan lassi’yi yemeklerden sonra ve ara öğünlerde tüketin. Karışımı beş gün boyunca buzdolabında hava geçirmeyen bir kavanozda saklayabilirsiniz.

Yazı: Hüma Kaya

 

 

Önceki Yazılar

Ruh Halini İyileştiren Besinler

Sonraki Yazılar

Kendinizi Diğer İnsanlara Açın