tarif

AŞKIN MEYVELERİ

 

 


Bir yanda elma ile tarçının birlikteliğinden doğan o enfes koku ve tat, diğer yanda lezzeti ve kıpkırmızı rengiyle hem midemizi hem de soframızı şenlendiren nar, Çay saatlerinize eşlik edecek elmalı tart ve kolayca hazırlanan bol narlı yeşil salata için kolları sıvama zamanı!

Mis kokulu elmalı tart (6-8 kişilik)

Hazırlama süresi: 45 dakika

Pişirme süresi: 50 dakika

Malzemeler: 125 gr tereyağı (mutlaka soğuk olmalı), 1 yumurta, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı toz şeker, yarım paket kabartma tozu, 2 su bardağı un (yaklaşık 300 gr)

Elma harcı için: 5 adet tatlı elma, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 su bardağı ceviz, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 yemek kaşığı çiğ krema

Elma harcını hazırlamak için elmaların kabuklarını kesin ve incecik yarım ay şeklinde doğrayın ya da rendenin büyük tarafı ile rendeleyin. Üzerine şekeri, tarçını, tereyağını, kremayı ve cevizi ekleyip kısık ateşte pişirin. Kenarda ağzı açık şekilde soğumaya bırakın.

Tart hamurunu hazırlamak için de önce unu karıştırma kabına eleyip koyun. Ardından şekeri ve küp kesilmiş soğuk tereyağını da üstüne ekleyip mutfak robotunda karıştırın. Tamamen birbirine karıştığından emin olduğunuz bir hamur elde edin. Sonra yoğurdu, bir adet yumurtayı, vanilyayı, kabartma tozunu ilave edip bu malzemeleri elinizle hamura karıştırın. Hamuru 10 dakika kadar dışarıda, buzdolabına koymadan, dinlendirin.

Hamurunuzu isterseniz porsiyonluk küçük tart kalıplarında ya da içine yağlı kağıt serdiğiniz büyükçe bir tart kalıbında fırına verebilirsiniz. Hamuru merdane ile yarım santim kalınlığında düzleştirip seçtiğiniz kalıba ya da kalıplara kenarlardaki yüksekliği de kaplayacak şekilde yayın ve elinizle şekillendirip düzeltin.

Elmalı harcı üstüne döküp kaşığın arkası ile çok bastırmadan düzeltin. Eğer dilimlenmiş şekilde pişirdiyseniz, yarım ay şeklinde doğranmış elmalı harcı elinizle istediğiniz gibi dizebilirsiniz. 180 derece ısıtılmış fırında tartı, hamuru pişip elmalar karamelize renk alana kadar 50 dakika kadar pişirin. Dikkat edilmesi gereken tek bir nokta var: Tartı fırından alır almaz kalıbı çıkarmaya çalışmayın, çünkü kenarlarının kırılması çok mümkün. Bunu önlemek için en az bir saat kadar tart kalıbının iyice soğumasını bekleyin.

Bol narlı yeşil salata (2 kişilik)

Hazırlama süresi: 10 dakika

Malzemeler: 3-4 yaprak marul, 1 demet roka, 3-4 dal taze nane, dilimlenmiş kırmızı turp, 3-4 adet yeşil soğan, yarım ayıklanmış nar, 7-8 adet ceviz içi (tercihe bağlı), 2 yemek kaşığı nar ekşisi , 1 yemek kaşığı limon suyu, yarım çay bardağı zeytinyağı, tuz, karabiber

Roka, marul yaprakları ve naneyi bol suda yıkadıktan sonra irice doğrayıp salata tabağına alın. Yeşil soğanı da doğrayıp ekleyin. Üzerine nar tanelerini ve ceviz içini serpiştirin. Salatanın sosunu hazırlamak için zeytinyağı, nar ekşisi, limon, tuz ve karabiberi bir kasede iyice çırpın. Lezzetini sevenler olursa içine taze doğranmış reyhan ya da biberiye de ilave edebilirsiniz. Salataya istediğiniz miktarda sosu döküp karıştırın. Üstüne cherry domates ya da renk vermesi için biraz da havuç rendelemek tamamen tercihinize kalmış. Salatanızı sosladıktan sonra servis edebilirsiniz.

 

 

Etiketler:
Önceki Yazılar

OTİZM EKSİKLİK DEĞİL FARKLILIKTIR!

Sonraki Yazılar

30 MART DÜNYA BİPOLAR GÜNÜ